Taupe, Khaki, Petrol, Mintgroen, Mosterdgeel en Zalmroze: Allemaal namen om kleuren aan te duiden. Toch is het daarmee nog helemaal niet duidelijk welke kleurtint er nou écht bedoeld wordt. In deze blog neem ik je mee in de wereld van verwarrende kleurnamen en vertel ik je gelijk waarom visuele communicatie zo belangrijk is in de interieurwereld.
Taupe
Taupe is een kleur waar veel mensen het niet over eens zijn. De kleur wordt omschreven als 'grijs-bruin', 'paars-bruin', 'leverkleurig' en soms 'oker-bruin'.
Als je de kleur intypt op Pinterest, krijg je de volgende resultaten.
Khaki
Khaki is een van de meest verwarrende kleurnamen die ik tot nu toe ben tegengekomen. Waar ik deze kleur omschrijf als 'groen-bruin', zijn er ook mensen die juist 'olijfgroen', 'grijs-geel' of 'bruin-geel' noemen.
Petrol en Mintgroen
Petrol is ook een lastige kleur gebleken. Net als mintgroen is het een kleur die tussen groen en blauw in zit. De verhoudingen tussen de twee kleuren blijken een discussiepunt!
Mosterdgeel
Mosterdgeel klinkt heel simpel, namelijk de kleur van mosterd! Toch zie je dat 'mosterdgeel' en 'okergeel' vaak door elkaar worden gebruikt in het interieur. Okergeel is veel warmer en meer oranje dan het condiment.
Zalmroze
Als laatste wil ik 'zalmroze' even behandelen. Een kleur die tussen oranje en roze in zit. In dit geval is er vaak onenigheid over de felheid van de kleur. Sommige mensen zien 'zalmroze' als een zachte pasteltint, terwijl anderen bijna een neonkleur aanwijzen.
Visuele communicatie
Hopelijk heb ik je met de bovenstaande voorbeelden kunnen uitleggen hoe verwarrend kleurnamen (kunnen) zijn. Mijn idee van zalmroze is waarschijnlijk de jouwe niet, en andersom.
Als interieurontwerper en kleuradviseur is het mijn werk om passende kleuradviezen te maken. Daarom werk ik altijd met visuele communicatie. Ik vraag je aan de hand van verschillende afbeeldingen om mij te vertellen wat je mooi vindt, welke kleuren je aandacht trekken en welke fijne associaties oproepen. Ik neem geen genoegen met 'Mijn lievelingskleur is blauw en ik haat de kleur oranje'. Als ik dat wel zou doen, dan zou ik mijn werk niet goed uitvoeren.
Tijdens mijn adviezen aan huis neem ik daarom altijd een uitgebreide toolkit mee. Hierin zitten niet alleen mijn tekenspullen en notitieblok, maar ook een stapel inspiratiekaarten. Deze kaartjes maken vage vaktermen en kleurnamen visueel. Ik kan je aan de hand van de afbeeldingen precies uitleggen wat ik bedoel en neem daarmee twijfels en onduidelijkheden weg. Andersom kun jij de kaarten ook gebruiken om mij te laten zien wat je wil! Win-Win!
Welke kleurnamen hebben bij jou wel eens voor verwarring gezorgd?
Interessant Noah, het valt idd op dat er verschillende opvattingen bestaan over één kleurnaam!