top of page

Tegels! Een overzicht van stijlen van 1830 tot nu

Interieurontwerp, styling en architectuur zijn altijd al onderhevig geweest aan trends. Maar, waar trends elkaar nu razendsnel opvolgen ging dat in het verleden een stuk minder hard. In deze blog richt ik me op de verschillende tegelstijlen in Europa van ca. 1830 tot het heden.


Victoriaanse stijl (ca. 1830-1900)

De Victoriaanse stijl is vernoemd naar de regeerperiode van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk (1837-1901). De stijl kenmerkt zich door overvloedige versieringen, donkere kleuren en een mix van verschillende historische en exotische invloeden. In het midden van de 19e eeuw was er een opleving van gotische architectuur, wat leidde tot het gebruik van gotische patronen. Ook de Arts and Crafts beweging onder leiding van William Morris had grote invloed op het Victoriaanse interieur.

Voor de decoratieve tegels betekende dit dat er vaak verschillende vormentalen binnen één woning werden gebruikt. Florale patronen en gedetailleerde bloemmotieven voor wand- en haardtegels. Vloertegels waren vaak kleiner en effen, maar werden in ingewikkelde geometrische patronen gelegd. Het gebruik van kleur werd niet uit de weg gegaan.





Art Nouveau / Jugendstil (eind 19e - begin 20e eeuw)

De Art Nouveau stijl, ook bekend als Jugendstil, bloeide op in de late 19e en vroege 20e eeuw, voornamelijk tussen 1890 en 1910. Deze stijl omarmde organische vormen, asymmetrie en artistieke expressie. Er werd gestreefd naar een totale kunstbenadering, waarbij alle aspecten van het interieur, inclusief meubels, verlichting, textiel en decoratie, samenkwamen als een harmonieus geheel. Als gevolg daarvan werden alle decoratieve aspecten van het interieur met veel aandacht vormgegeven, zo ook de tegels! Tegels met vloeiende florale motieven en organische ontwerpen werden veel gebruikt in vloeren en als accenten op muren. De tegels werden vaak gebruikt in entrees, keukens en badkamers.



Art Deco (jaren 1920-1930)

In de vroege 20e eeuw deed Art Deco zijn intrede, gekenmerkt door geometrische vormen, hoekige patronen en veel neutrale kleuren (zwart, wit, zilver, donker groen). Het modernisme, dat opkwam in de jaren 1920 en 1930, legde de nadruk op eenvoud en functionaliteit. Tegels werden strakker en minimaler van ontwerp. Het zonnestralenpatroon was erg kenmerkend voor deze periode en werd ook in tegelvorm toegepast.




Mid-century Modern (1940-1960)

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Mid-century Modern stijl, met eenvoudige lijnen en natuurlijke materialen. Functionaliteit staat centraal in mid-century modern design. Meubels zijn vaak ontworpen met het oog op gebruiksgemak en comfort. Witte, beige en grijze tinten waren populair in de jaren '40. In de jaren '50 ontstond er een voorkeur voor pastelblauw, pastel roze en pastelgeel. In de jaren '60 werden neutrale tinten met accentkleuren als oranje, bruin, geel en avocado-groen veel toegepast. Tegels waren veelal vierkant of rechthoekig en effen van kleur, de ontwerpen werden spannender gemaakt door decoratieve tegelranden en lijsten.



Seventies (1970)

De jaren '70 hebben de afgelopen jaren een enorme comeback gemaakt, van het retro kleurenpalet tot aan de kopjes van HKLiving: De Seventies zijn overal!

De jaren '70 waren een tijdperk van eclectisch design, waarin verschillende stijlen uit voorgaande decennia werden vermengd. Het interieur van de jaren 70 vertoonde vaak een kleurrijk en gedurfd karakter, waarbij de invloed van de hippiebeweging, de disco-cultuur en de opkomst van de popcultuur duidelijk zichtbaar was. De tegels weerspiegelen dit. Oranje, bruin, avocado-groen en zonnebloemgeel in psychedelische prints en retro motieven zijn typisch voor deze tijd.



Postmodernisme (jaren 1980-1990)

Het postmodernisme was een expressieve reactie op het strakke en rechtlijnige Modernisme. Het Postmodernisme verwierp de rigide regels van het modernisme en omarmde een eclectische mix van stijlen en invloeden. Het combineerde elementen uit verschillende tijdperken en culturen in één ontwerp. Ontwerpers gingen spelen met vormen en texturen en dit was ook zichtbaar in de decoratieve tegels.




Hedendaags Ontwerp (heden)

Tegenwoordig zijn tegels in alle maten, vormen, kleuren, texturen en materialen verkrijgbaar. Digitale technologie heeft het mogelijk gemaakt om complexe ontwerpen en afbeeldingen op tegels af te drukken waardoor er nog meer mogelijkheden zijn ontstaan. Er zijn inmiddels zelfs keramische tegels die op het oog nauwelijks te onderscheiden zijn van houten vloeren.



Welke tegels zou jij graag in jouw interieur willen gebruiken?

Comments


bottom of page